27/05/2019
2244

Makina ihracatı 5,8 milyar dolara yükseldi

Makina sektörünün ihracat performansının her yıl artarak devam ettiğini belirten Makina İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Makina ihracatındaki miktar artışını değer bazında da yakalamak zorundayız, bunu sağlayacak teknolojik bilgi ve deneyime fazlasıyla sahibiz. Bu gücü küresel rekabete taşıyabilmek için Yeni Ekonomi Programı kapsamında makina sektörü bütün dünyada olduğu gibi stratejik sektörler arasında konumlandırılmalı, gerek sanayi gerekse ticaret politikalarıyla desteklenmelidir. Yerli makina Türkiye ekonomisinin ilacıdır” diye konuştu.

Türkiye’nin Makinacıları yılın ilk 4 ayında başta ABD, İngiltere, İtalya ve Fransa olmak üzere sanayisi gelişmiş ülkelerde önemli ölçüde ihracat artışı sağlayarak, dünya geneline ihraç ettiği makina miktarını yüzde 18,1 artırdı. Türk makina sektörünün en büyük ihracat pazarı Almanya sanayisindeki durgunluk ise bu ülkeye yapılan makina ihracatının yüzde 8,8 gerilemesine neden oldu. Türk makina sektörü bu performansıyla ihracat gelirini, yılın ilk 4 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artırdı. Sektörün toplam ihracatı 5,8 milyar dolara yükseldi.

Makina sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 78,8'e ulaştığını vurgulayan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları ifade etti:
“Yerli makina Türkiye ekonomisinin ilacıdır. Bu ilacın etkisini artırmak için ivedilikle atılması gereken adım, makina sektörünü yeniden stratejik sektörler arasında konumlamaktır. Bu kapsamda yerli sanayiciyi yerli makina kullanmaya teşvik etmek ve başta makina olmak üzere tüm yüksek teknolojili mal ve ürünlerin ihracatını destekleyici politikalar uygulamak öncelik olmalıdır. Dış ticaret açığını kapamak hepimizin milli sorumluluğudur.”

“YERLİ SANAYİCİ YERLİ MAKİNA KULLANSIN”

İmalat sanayisinde devam eden sorunların yabancı müşterilerin pazarlık gücünü artırdığına ve firmaların mali durumunun ürünlerin fiyatlarına etki ettiğine de dikkat çeken Karavelioğlu, “Yurtiçindeki pazarın daralması, firmalar arası rekabeti yurtdışına da taşıdı ve bu durum yılın ilk bölümünde makinalarımızın değerinin altında satılmasına neden oldu. İhracattaki birim fiyatların geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşüş gösterdiğini görüyoruz. Bu sorunun Yeni Ekonomi Programı kapsamında alınacak yapısal ekonomik önlemlerle düzelmesini ve fiyatların hak ettiğimiz noktada dengelenmesini bekliyoruz. Diğer yandan yerli sanayicimizi de yine, yeniden yerli makina kullanmaya çağırıyoruz” dedi.

Karavelioğlu ekonomik iyileşme ve büyümenin, ancak yerli sanayicinin ithal makinaya bağımlı olmaması ve üretimde yerli makina kullanmasıyla mümkün olabileceğini sözlerine ekleyerek, “Türkiye'nin enerjiden sonra en fazla ithal ettiği ikinci ürün olan makinaların ithalatı, her yıl 10 milyar dolar düzeyinde açık vermemize neden oluyor. İçten yanmalı motor, büro makinaları, pompa ve kompresörler ile türbin ve turbojet ithalatının yılın ilk dört ayında yarattığı 1,4 milyar dolarlık dış ticaret açığı yılın kalan kısmında daha da artarsa, bu durumun ekonomimiz üzerindeki yükü büyük olacak” dedi.